W ostatni wtorek listopada, młodzież z Zespołu Szkół Nr 1 w Opatowie wzięła udział w konferencji ,,Innowacja edukacyjna – nowe możliwości zawodowe”. Wydarzenie odbyło się w Best Western Grand Hotel w Kielcach.
Celem spotkania, było przedstawienie założeń nowego projektu finansowanego przez Unię Europejską w ramach EFS, dotyczącego kreatywnego i dualnego modelu kształcenia zawodowego. Zaproszonych gości powitał Marszałek Województwa Świętokrzyskiego Adam Jarubas. Konferencję poprowadził Dyrektor Departamentu Polityki Regionalnej UMWŚ Grzegorz Orawiec. W spotkaniu uczestniczyli reprezentanci: Kuratorium Oświaty, Ministerstwa Rozwoju, Wojewódzkiego Urzędu Pracy, Instytutu Szkolenia Zawodowego z Austrii, a także przedstawiciele pracodawców i przedsiębiorców z woj. świętokrzyskiego.
Uczniowie opatowskiej „Górki” godnie reprezentowali swoją szkołę. Na wydarzenie zabrali ze sobą słodkie wyroby przygotowane przez klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Słodkości wzbudziły duże zainteresowanie wśród uczestników, nie tylko ze względu na smak, ale także na efekty wizualne i estetyczne. Prezentacja przyciągnęła też uwagę marszałka Adama Jarubasa, który zaprosił opatowską młodzież do asystowania mu przy uroczystym wręczaniu nominacji do Komitetu Sterującego wyżej wymienionym projektem. Zespół Szkół Nr 1 reprezentowali uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Martyna Świrk, Martyna Kwiatkowska i Michał Kozakiewicz oraz nauczyciele: Monika Wicha i Tomasz Świątek.