W październiku obchodzony jest Światowy Dzień Żywności oraz Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem. Z tej okazji młodzież z Zespołu Szkół nr 1 w Opatowie uczestniczyła w cyklu zajęć i warsztatów omawiających m.in. problem marnowania żywności.
Podczas zajęć uczniowie mieli okazję pogłębić swoją wiedzę na temat produkcji żywności oraz poznać problemy i skutki niedoborów żywnościowych z jakimi borykają się mieszkańcy wielu regionów świata.
W ramach zajęć z geografii, uczniowie klas pierwszych brali udział w prelekcjach pod hasłem „Wyżywić ludność świata” oraz obejrzeli film pt. „Nakarmić świat”.
Uczniowie klas starszych, w zakresie zajęć z przedmiotów zawodowych uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych, podczas których sami planowali działania ograniczające marnowanie żywności i czynności zmierzające do maksymalnego wykorzystywania surowców spożywczych.
Na pracowni gastronomicznej młodzież klas II i III zgodnie z intencją: „Rozważnie gotuję, żywności nie marnuję”, przygotowała potrawy z artykułów spożywczych, które według statystyk są najczęściej niewykorzystywane w całości i wyrzucane.
Dodatkowo uczniowie klas pierwszych przygotowali plakaty dotyczące wizualizacji globalnych problemów związanych z żywnością i wyżywieniem we współczesnej cywilizacji.
Światowy Dzień Żywności oraz Międzynarodowy Dzień Walki z Ubóstwem to doskonała okazja do pogłębienia świadomości młodzieży na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienia poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.