,,Fiku miku na patyku’’ – to hasło warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Zespole Szkół nr 1 w Opatowie. Uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zaprosili do uczestnictwa w kursie gimnazjalistów i ośmioklasistów z opatowskich szkół podstawowych.
Tematem przewodnim skróconego kursu gotowania były potrawy, które latem sporządza się i konsumuje na świeżym powietrzu. W kuchni królował więc mięsne i jarskie szaszłyki, koreczki, pieczone ziemniaki i warzywa, a także sałatki będące bombą witamin i minerałów. Wszystkie dania przygotowywane były z sezonowych owoców i warzyw.
Warsztaty wzbogacono w naukę nakrywania do stołu, składania serwetek oraz właściwego doboru naczyń stołowych i sztućców. Dodatkowo uczniowie gimnazjów i podstawówek wysłuchali prelekcji na temat zasad zdrowego odżywiania z zaznaczeniem potrzeb młodego, rozwijającego się organizmu.
Młodzież uczestnicząca w warsztatach kulinarnych podkreślała, że zdobyta w czasie kursu praktyczna wiedza przyda się w codziennym życiu.